BE-körkort

För BE-körkort krävs...

 • Befintligt B-körkort
 • Teoriprov
 • Uppkörning

 

Priser

Utbildningen innehåller i sin helhet: på- och isärkoppling, fullständiga säkerhetskontroller (bil och släpvagn), lastsäkring, manövrering i trafik samt körning i trafik, i varierade trafikmiljöer där tonvikten ligger på trafiksäkerhet och miljö.

Trafikverkets prov avgifter tillkommer alltid med 1650 kr.

OBS: Du sparar 700kr när du köper BE-Paketet! Ring oss för mer information eller boka direkt via E-handel!

(Minst 1st körlektion och 1st säkerhetskontroll innan uppkörning är starkt rekommenderat.)

AVBOKNING av BE körlektion måste göras senast 13:00, vardagen innan, annars utgår debitering.

Glöm inte - Obligatorisk fotografering

Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto. Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för ny behörighet.

Observera att fotoautomater inte finns på samtliga orter/platser där man kan göra sitt körprov. I kartan över våra förarprovskontor och provplatser hittar du information om var och när du kan fotografera dig.

Ta med dig ditt leg då du måste visa upp det till receptionen på Trafikverket efter du tagit fotot.

Trafikverket skickar ett inbetalningskort på avgiften för fotografering.

Trafikverkets kontor i Södertälje – Svalängsvägen 4 , 15138 Södertälje
Måndag 08.00-18.00
Tisdag-Torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-15.00

Trafikverkets kontor i Stockholm City – Västra Järnvägsgatan 7, 111 64 Stockholm
Måndag-Onsdag 08.00-16.30
Torsdag 09.00-18.30
Fredag 08.00-16.30

Information

För att få ett BE-körkort finns det sex krav du behöver uppfylla:

 1. Du har svenskt körkort med B-behörighet.
 2. Du har körkortstillstånd.
 3. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
 4. Du har fyllt 18 år.
 5. Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov).
 6. Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.
 • BE ger rätten att köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg. Skillnaden till behörighet B eller utökad B är att BE-behörigheten inte har någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter, som är högst 3 500 kg för B och högst 4 250 kg för utökad B.
 • Om du har behörighet BE är det ofta bilens tekniska begränsningar som avgör om det är tillåtet eller inte att köra. Bilens högsta tillåtna släpvagnsvikt anges på bilens registreringsbevis – släpvagnens och släpvagnslastens sammanlagda vikt får inte överskridas.
 • Bilen måste även ha godkända säkerhetsbälten, trepunktstyp,  i framsäten. Vi tillhandahåller just den kombinationen i samband med din uppkörning.

Ny lag fr.o.m 2020-11-01 (Körprov med automatväxlad bil)

Möjligheten att använda automatisk växellåda på dragfordonet vid BE-prov utan villkor på körkortet kommer att återinföras.

Detta innebär att du som elev inte längre är tvingad att köra upp med en manuellväxlad bil för att behålla samma villkor. Alltså får du köra upp med en automat växlad bil och ändå kunna få ett ”Manuellt BE-kort”. 

Det krävs ett nytt teoriprov för BE-behörighet när man bygger på ett befintligt B-kort. Detta måste göras innan uppkörning bokas. Ett godkänt teoriprov är giltigt i ett år.

Teoriprovet omfattar 60 frågor totalt varav 5 frågor är testfrågor. För ett godkänt betyg krävs minst 44 poäng på teoriprovet för BE-behörighet. Tiden är begränsad till 40 minuter. 

Priser för endast teori
BE-boken, vägmärkesboken + online teorifrågor obegränsat- paket – 950:-
Endast Obegränsat onlinefrågor – 650:-
BE-boken – 350:-

Kostnadsfri konsultation för planering av ditt BE-körkort

Vi hjälper dig att planera din körutbildning oavsett om du bokat uppkörning privat eller behöver hjälp att boka.

Bli uppringd

Här kan du skicka in en anmälan till oss. Anmälan avser den utbildning du anger under ”övriga synpunkter”. Vi hör av oss så fort vi får tid och möjligthet. Har du något övrigt önskemål som vi ska ta hänsyn till går det också bra att skriva det i övriga synpunkter.